DONJI SREM ISPAO IZ PRVE LIGE SRBIJE - VELIKA TRI BODA OPSTANKA - PRVA LIGA SRBIJE: DONJI SREM – KOLUBARA 0:1 - UBEDLJIV PORAZ DONJEG SREMA U BAČKOJ PALANCI - POBEDA DONJEG SREMA U 26 KOLU PLS - PORAZ U "SREMSKOM DERBIJU" - PORAZ DONJEG SREMA U ČELAREVU - DONJI SREM U 24 KOLU PLS SUTRA GOSTUJE ČSK PIVARI - FK JANJINA (GRČKA) : FK DONJI SREM (SRBIJA) 1:0 - U PRIJATELJSKOJ UTAKMICI DONJI SREM SE DANAS SASTAJE SA FK JANJINE

ISTORIJAT

Preteča savremenog FK Donji Srem je FK Borac. Pošto nema podataka kada je klub osnovan kao zvaničan mora da se prihvati svedočenje živih zaljubljenika i simpatizera fudbala.
 
Prema njihovom kazivanju prvu loptu u Pećince je 1927. doneo inženjer šumarstva Jovan Đurđević, tada učenik Gimnazije u Rumi, odnosno student šumarstva u Beogradu. Zbog toga se ta godina uzima kao zvanični početak organizovanog igranja fudbala u Pećincima i osnivanja FK Borca. Najčešće se polazi od toga da su ga osnovali đaci i studenti, ali Pećinci su tada imali 1.500 stanovnika i svi su se bavili zemljoradnjom. Bilo je malo studenata i đaka. Zbog toga je logičnija teorija da su osnivači seljani, poneki zanatlija i opštinski službenici. 
 
Najpre se igralo na ledinama kojima je selo bilo okruženo. Tu su se okupljali dečaci i momci koji su čuvali stoku, a u slobodno vreme jurcali su za „krpenjačom“. Bila su to teška vremena u kojima nije bilo lako kupiti skupu loptu. Zato su pravljene od starih krpa, kravlje dlake, svinjske bešike…potom od žive gume i na kraju kože sa unutrašnjom gumom i šniračem. Kasnije su, uglavnom, donošene iz inostranstva.  
 
Nije prošlo puno vremena, a fudbal je postao najpopularniji sport u Pećincima i okolini. Prihvaćen je kao viteška igra  kroz koju se sticao takmičarski duh i dobra fizička kondicija. Stariji Sremci pamte da su graničari morali da budu fizički potpuno spremni za najteže zadatke jer su u vreme Austrije, Pećinci su bili graničarsko mesto.
 
Opštinsko zemljište (ledine, pašnjaci…) bilo je najpogodnije za početak razvoja fudbala. Ali, od osnivanja kluba do današnjih dana igralište je nekoliko puta menjalo lokaciju. Prvo je bilo na kraju sela u Tatića šoru prema Sibaču. Drugo na raskrsnici puteva prema Subotištu i Prhovu. Uoči Drugog svetskog rata igralište se „vratilo“ na ledine sa desne strane puta prema Popincima.
Osim stativa na igralištu nije bilo ničeg drugog. Neobeleženo, bez ograde, klupa, vode, svlačionice…
 
Novo igralište 1943.godine smešteno je na „Dimovića guvnu“. Sve je bilo idealno osim činjenice da je na sredini terena bio-veliki hrast!? 
 
I pored nedostatka bilo je u centru sela samim tim mesto okupljanja omladine. Hrast je izvađen u vreme gradnje autoputa „Bratstvo-jedinstvo“. Brigadiri su uredili igralište uz pomoć građevinskih mašina, ali ni ono nije bilo dugog veka. Novo je 1952. locirano na ledine u ciganskom šoru preko puta Đurđevića kuća.Novi problem-po sredini je išao kolski put! Bio je to, definitivno, period stagnacije fudbala u selu.
 
Formiranjem opštine Pećinci 1955.godine pokrenuta je inicijativa da se igralište ponovo premesti u centar sela. Spajanjem opštinske, crkvene i bašte Bate Naića napravljeno je još jedno igralište, ne baš pohvalnih dimenzija: 60 sa 80 metara. Svlačionice su bile u prostorijam obližnjeg Doma kulture. Na ovom terenu stvorene su generacije dobrih fudbalera.
 
Naredne su stasale ponovo na kraju sela pored Suvače (savremeni stadion nosi to ime), a to je mali mlin na konjski pogon gde su meštani mleli žito do pojave savremenih mašina.
 
Posle Drugog svetskog rata nisu odmah nastavljene fudbalske aktivnosti. Pečinci su oslobođeni 23.10.1944.ali je rat još dugo trajao . Sremski front probijen je tek aprila 1945.a rat je završen 15.maja 1945.
 
Uglavnom su igrane prijateljske utakmice sa timovima iz  susednih mesta, ali i protiv ekipa iz Novog Sada i Beograda (Makiš). Najzad je pokrenuta inicijativa za formiranje kluba.  Taj zadatak obavili su povratnici iz rata i omladinci koji su bili premladi za učešće u istom. Prijateljske utakmice pobudile su interesovanje meštana koji su dogo prepričavali događaje sa terena.
 
Tim je doživljavao česte i bolne promene jer se tada vojni rok služio tri godine. Zbog toga je oformljen tim od mlađih fudbalera koji je bio u stanju da duži vremenski period ostane na okupu. Uglavnom je igrao u Sremskom podsavezu.
 
Rukovodioci su konstantno imali problema kada je reč o nabavljanju lopte (najčešće je bila samo jedna) i opreme. Kopačke su bile misaona imenica. Na startu su fudbaleri bili bosi ili su igrali u vunenim čarapama. 
Prvi nabavljeni dresovi bili su šareni, sa petokrakom na grudima.
 
A prva prava fudbalska lopta u Pećince je stigla iz Amerike! I to uz pomoć porodice Borkovac koja je na tom kontinentu imala rodbinu. Kožna, žuta…Moglo bi se reći da je pionir ozbiljnijeg fudbala baba Jela, tačnije njena sestra koja je poslala dragocen paket iz Amerike.
 
Ali, pošto život piše romana na scenu je ponovo stupila krpenjača. Razlog je jednostavan. Iz Amerike je stigla jajolika lopta za američki fudbal, nalik onoj za ragbi.
 
Gašenjem Borca fudbal je nestao iz Pećinaca sve do 1963.kada je oformljen FK Donji Srem. Zadatak je bio očuvati tradiciju dugu više od 30 godina. Rukave su zasukali  članovi uprave prethodnog kluba, igrači i verni navijači. U suštini to je bio nastavak rada prethodnog kluba , a počelo se od najnižeg ranga-Liga opštine Pećinci. Pomak je nastao i zbog činjenice da su Pećinci 1960.postali sedište opštine.
 
Kako je vreme odmicalo Donji Srem je na svim nivoima jačao svoje redove i preskakao rangove takmičenja. Opštinska, Međuopštinska, Sremska, Druga Vojvođanska liga…sve do Super lige Srbije i plasmana u 1/4 finale Kupa Srbije.
 
Predsednik Milan Đurđević i potpredsednik Milan Aleksić, poznati i priznati privrednici iz Pećinaca nosioci su zamaha koji je Donji Srem vinuo u elitu. Sve je kulminiralo 2009.ulaskom u Srpsku ligu grupa Vojvodina. Posle prvog mesta u tom rangu 2011.klub je 2012.trijumfovao u Drugoj ligi Srbije i izborio istorijski plasman u Super ligu svrsatavši se uz rame sa našim najpoznatijim klubovima. Pobeda nad Partizanom, remi na Marakani…samo su neki od rezultata koji najavljuju blistavu perspektivu kluba.
 
Došlo je i do prvih inostranih angažmana (Josimov-Slovačka, Vukobrat-Oman) što treba da bude akcenat u poslovanju kluba, kao i rad sa mlađim kategorijama kao ulaganje za budućnost.
 
FK Donji Srem je već postao prepoznatljiv brend u tom delu Srbije pa i šire i magnet za mlade igrače željne dokazivanja u perfektnim uslovima i kroz zdravu konkurenciju.
 
FK Donji Srem od 1978.igra na stadionu Suvača koji ima perfektnu lokaciju. Od običnog igrališta napravljenog uz pomoć domaćeg geometra Rada „Mašina“ Petkovića objekat je postao sportski centar koji malo po malo zadovoljava stroge kriterijume UEFA, a finalni deo je postavljanje reflektora.
 
Ima dosta zanimljivih priča, naročito iz perioda kada je u Pećincima egzistirao FK Borac. Najpre, ogroman broj njegovih članova aktivno je učestvovao u NOR-u, a neki su u njemu ili logorima izgubili život.  Nekolicina je završila fakultete i postala priznata u svojim sredinama i iz stručnog ugla. U malim mestima kakvi su Pećinci, sve do doseljavanja novih stanovnika, bilo je uobičajeno da u istom timu igraju braća. Primera je bezbroj: Vidakovići, Naići, Trifunovići, blizanci Jovičić, Stanisavljevići, Đurđevići, Markovići, Pantelići, Petkovići, Ćvorkovi, Karići od kojih je Branislav dospeo do omladinske reprezentacije…
 
Još je zanimljiviji spisak očeva i sinova koji su bili članovi istog kluba. Posebno se ističe Sava Naić čijim su stopama krenuli naslednici Goran, Dejan i Mitar. Iz te porodice dolazi još jedan raritet. Igrale su tri generacije, a predvodi ih deda Mitar Naić. 
IMAG2930 IMAG2929 IMAG2928 IMAG2927 IMAG2926 zzzzzznmjkIMAG2925
Gornji red (slika u boji) s leva na desno:Mića Gojkovic,Neđo Babić,Petkovic Dragan,Panic Dusan,Mihajlovic Milen,Mijailovic Milan,
Srednji red:Grujić Siniša,Gmizić Vojislav,Petkovic Đorđe,Đurdjević Branislav,Ičin Zoran,
Donji red:Delibasić Branislav,Beźanovic Dragan,Marković Ljubiša,Babić Rajko,Grujić Sava
 

 

IMAG2918 IMAG2919 IMAG2921 IMAG2922 IMAG2923 IMAG2924 IMAG2917 IMAG2916 IMAG2915 IMAG2914 IMAG2913 IMAG2719 IMAG2717 ds 3   zzztytMIG_9646ds 220140926_150508zzrterzztytyzzttrtyqzzzzyuiopozziuizzzzytrty

zzzzztyuiopzzzzwqwerzzzzwerewzzzzswsweqzzzzeczzzzererfrzzzzerewerDONJI SREM-CRVENA ZVEZDA-SUPER LEAGUE 2012-2013zzzzqqqwwwezzzzrtyuizzzzbvfghnzzzyytrtg DONJI SREM-CRVENA ZVEZDA-SUPER LEAGUE 2012-2013zzzuyuitzzzuytrtyzzztyuytzzzrerrtzzzsdfgfdzzztrertzzzturskazzzcvbgvf zzzerewqwzzzertyzzzertyuyzzzgabonzzzbvcdfvzzzbnmjuzzzbbnhnzzzasawqezzzasawzzyytyuiopzzytrtzzyuiozzyuty zzyytrtyzzyytyzzyytyuzzuytyzzwertyzzweweezzuytyizzuytyuzzwwewezzwwqewezzuyuiozzvvccvzzwwqwerDONJI SREM-CRVENA ZVEZDA-SUPER LEAGUE 2012-2013zzvvgghzztyrtyzzuiuyzzuuiopzzuuyui zzuuyuitrzzttyyuizzttyyuzzttyytyzzttyyzzttuui zzttrtyzzttrrzzrtre OFK BEOGRAD-DONJI SREM-JELEN SUPER LIGAzzrrtrtqzzpoiozzqqwezzqwqaswzzrreertzzrrertyzzrrtrtzzopiiuzzooiiuizzooiiopzzoiuiozzoiuizzmmbbzzmmjjzzmmnjhzznhyuizznmbgtzznnjjkzziuizziuyuizzjhghzzjjhhzzkkllzzkkllozziipopzziiopzziioopzzggllzzffgvgzzffggzzddeezzddsszzeertzzereerzzererzzerewerrzzaasdzzaasszzbbdderzzaawwzzccvv
 
 
 

image001105d8f3 Logo Foto-OKO doo - Bordo

 macva produkt reklama 2